„Ma armastan Sind nagu siiakala“ on Eesti filmiklassika kullafondi kuuluv tsitaat, mis lausutud pealinna suvitaja poolt Muhu taluperemehele. Saared ja kala käivad kokku nagu sukk ja saabas. Siiakala igapäevaselt leida on keeruline, aga ilma kalata Sa Saaremaal ei jää – kala on saarlaste lauahõbe. Oma püütud meresaadused on saarlase toidulaua loomulik osa ning valmistusviise on mitmeid. Kala praetakse, marineeritakse, küpsetatakse, suitsutatakse, tehakse äkist ehk värsket kiirsoolakala ja kuivatatakse. Saartel saad kõik maitsed järgi proovida!
Millist kala võiks otsida?
See oleneb ennekõike hooajast. Esimesed “kevadekuulutajad” on särjed. Need maitsevad köikse paremini kuivatatult, tumeda leiva ja külma õllega. Mai teises pooles jõuab Saaremaa vetesse tuulehaug. See roheliste luudega „vaese mehe angerjas“ maitseb ühtmoodi hästi nii praetult, kuivatatult kui marineeritult, kuid suitsutatult seda suisa PEAB proovima. Pärast jaanipäeva on ka lest juba päris popsis ehk priske. Kas suu hakkas vett jooksma? Siis sea sammud kala järgi.

Kus saab maitsta kohalikku kala?
Saaremaal on suitsukala saanud omaette kulinaarseks sümboliks – lõhn suitsuahjust, soolakas mereõhk ja just valminud kala on midagi, mida peab kogema. Kui soovid suitsukala otse suitsuahjust, siis Nasval tegutseb GoldFishi väiketööstus, kust saab kaasa osta nii klassikalist lesta kui ka teisi kohalikest vetest püütud hõrgutisi.
Hea õnne korral saab suvel Panga pangalt suitsukala maitse suhu. Maitsete kõrvale saad nautida vaateid, mida mujalt ei leia – justkui oleks kala ja loodus omavahel salajase liidu sõlminud.
Ka Kuressaares ei ole põhjust muretsemiseks – linnas leidub rohkelt toidukohti, kus väärtustatakse hooajalist ja kohalikku toorainet. Mitmete restoranide ja kohvikute menüüdest leiab erinevaid roogasid, mille põhikomponendiks on just värske kohalik kala. Olgu tegu suitsutatud siia, praetud ahvena või elegantse kalasupiga – Kuressaare söögikohtades pakutavad kalaroad on suurepäraseks näiteks saare kulinaarsest mitmekesisusest ja mereäärsest toidukultuurist.
Kui aga soovid teha tõelise kalarestorani ringreisi, siis siin on mõned saarte pärlid:
Ku-Kuu restoran Kuressaare lossipargis võlub romantilise atmosfääri, värske kala ja Kuressaare lossile suunatud vaadetega.
- Hafen Restoran Kuressaare jahisadamas üllatab saare maitsete, meretuule ja vaba aja rütmidega.
- Roomassaare kohvikus serveeritakse kala otse sadamavaatega terrassilt.
- Saaremaa Veski ajaloolises hoones saab maitsta kodumaiseid maitseid uues võtmes.
- Särg Restoran, Nasva külas, asub otse sadamaelu vahetus läheduses – taldrikul värske kala otse merest ning ümberringi ehtne kaluriküla hõng.
- Lümanda söögimaja pakub lisaks Saaremaistele roogadele ka värskest kalast valmistatud toite.
- Pidula Forellis on sul imeline võimalus püüda ise oma kala, mis kohapeal maitsvaks roaks valmistatakse.
- Kliff Restoran Panga panga lähistel põhja-Saaremaal pakub imelisi vaateid merele, kus menüüst ei puudu ka värske kala.
- Kala Resto Muhu saarel on koht, kus meri, saar ja moodne köök kohtuvad.
Meite Tihemetsa Tiina
Saaremaa kõige legendaarsem inimene, kelle juurde minna kala ostma, on Tihemetsa Tiina. Jah, Uuno Loobi laulust tuntud Tihemetsa Tiina elab tegelikult hoopis Nasval ja müüb saare maitsvamaid kalu. Lisaks kostitab ta Sind muheda saare oleku ja huumoriga. Tihemetsa talus on kalaroogasid pakutud enam kui 20 aastat. Alguse tegi kalasuitsutamisega Tiina ema. Tänaseks annavad oma panuse ka perepojad, kes kala merest välja toovad. Seega, kõik tehakse otsast lõpuni ise. Kalapüügist kuni suitsuahjust väljavõtmiseni. Kevadel, umbes aprillist, alustatakse suitsukalahooajaga. Esimeseks on kena pisike kala räimes, järgneb tuulehaug. Läbi suve on saada lesta, ahvenat ja kui meri on lahke, siis ka angerjat. Suitsutatakse suure sügiseni. Kas ja mis kala täpselt pakkuda on, tasub Tiina käest enne kohale sõitmist järgi uurida.

Kohalik kala, puhas maitse
Pähkla vähi- ja kalakasvatus on Saaremaal tuntud oma kvaliteetse ja mitmekesise kalatoodangu poolest. Lisaks hinnatud külmsuitsuforellile pakutakse seal veel mitmeid teisi maitsvaid ja hoolikalt valmistatud kalatooteid, mis sobivad nii igapäevaseks tarbimiseks kui ka pidulikemaks sündmusteks. Forelli on võimalik osta mitmel erineval kujul: värskena, soolatuna, külmsuitsutatuna ning kuumsuitsutatuna. Kõik kalad kasvatatakse kohapealsetes allikavee tiikides. Just see puhas ja looduslik kasvukeskkond tagab kala mahlasuse, puhta maitse ja kõrge toiteväärtuse. Pähkla toodang on ehe näide sellest, kuidas kohaliku ettevõtte pühendumus ja looduslähedane kasvatusviis saavad kokku suurepäraseks toiduelamuseks.
